Η τοποθέτηση των φορέων που δραστηριοποιούνται με το Πεδίον του Άρεως

0 Comments

21-6-2017

Επί της    προγραμματικής σύμβασης (προϋπολογισμού 780.743 ευρώ από πόρους της Περιφέρειας)  μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων, του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ  που τιτλοφορείται «ΔΙΚΤΥΟ ΑΜΕΣΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΧΡΗΣΤΕΣ ΟΥΣΙΩΝ»


Το Πεδίο Άρεως γίνεται και επισήμως το Πάρκο της Βελόνας της Αθήνας.
Διαβάζοντας την πολυδιαφημισμένη Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων, του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ, για το έργο με τίτλο: «Δίκτυο Άμεσης Παρέμβασης για Χρήστες ουσιών» μάθαμε τελικά από πρώτο χέρι ποιο είναι το όραμα των διοικήσεων του Δήμου Αθηναίων και της Περιφέρειας για το Πεδίο Άρεως:
Το Πεδίο Άρεως γίνεται και επισήμως το Πάρκο της Βελόνας της Αθήνας!
Δείτε το παρακάτω απόσπασμα από την εισήγηση του Δήμαρχου Αθηναίων για την ψήφιση αυτής της Προγραμματικής Σύμβασης:
«Ειδικότερα οι σκοποί του εν λόγω προγράμματος είναι: … Γ. Η βελτίωση και η αναβάθμιση της εικόνας συγκεκριμένων περιοχών που το πρόβλημα εμφανίζεται έντονο (ενδεικτικά Πεδίο Άρεως, περιοχή Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας) με στόχο, όχι την εκδίωξη των χρηστών αλλά τη σηματοδότηση της περιοχής ως σημείο αναφοράς για κάλυψη αναγκών…»
Η πολιτική που μέχρι πρόσφατα ασκείτο ανεπίσημα και υπόγεια, δηλαδή το «κρύψιμο» των τοξικοεξαρτημένων μέσα στο Πάρκο, αποτελεί πλέον απροκάλυπτα επίσημη θέση των εμπλεκόμενων φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με την Προγραμματική Σύμβαση το Πεδίο Άρεως σηματοδοτείται ανερυθρίαστα ως ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΞΙΚΟΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ.
Προφανώς είμαστε υπέρ του να παρέχονται υπηρεσίες στον περιθωριοποιημένο πληθυσμό των χρηστών, είτε για λόγους υγιεινής και πρόληψης της διάδοσης νοσημάτων, είτε προς κάλυψη στοιχειωδών αναγκών της επιβίωσης τους. Αυτό αποτελεί υποχρέωση κάθε κοινωνικού κράτους και εν προκειμένω έχει ανατεθεί αποκλειστικά στις οργανώσεις OKANA, ΚΕΘΕΑ κλπ, οι οποίες, αν και με λειψούς πόρους, επιδίδονται καθημερινά σε έναν γενναίο και δύσκολο αγώνα για να σώσουν όσους/ες είναι δυνατόν.
Φυσικά δεν είμαστε της άποψης ότι οι τοξικοεξαρτημένοι μπορούν ή πρέπει να εξαφανισθούν δια μαγείας. Η απρόσκοπτη λειτουργία του κέντρου διανομής μεθαδόνης στην οδό Παράσχου (Παράρτημα Αγ. Σάββα), αποδεικνύει ότι η γειτονιά μας αποδέχεται το μερίδιο του κοινωνικού βάρους που της αναλογεί.
Όμως που ακούστηκε να είναι «ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ τους ΤΟΞΙΚΟΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΥΣ» το μεγαλύτερο πάρκο του κέντρου της Αθήνας;
Αλήθεια, σκεφτήκατε τι θα συνέβαινε αν ο Δήμαρχος της Νέας Σμύρνης «έκρυβε» τους δικούς του τοξικοεξαρτημένους στο Άλσος της Νέας Σμύρνης; ή ο Δήμαρχος Γαλατσίου στο Πάρκο της Βεϊκου;
Κι όμως, οι δικοί μας τοπικοί άρχοντες (Δήμαρχος και Περιφερειάρχης) κάνουν ό,τι μπορούν ή μάλλον δεν κάνουν τίποτα για να προστατέψουν τη φυσική λειτουργία του Πεδίου του Άρεως ως δημόσιου χώρου πρασίνου και συνάθροισης κατοίκων κάθε ηλικίας.
Κατ’ επίκληση μιας όψιμης και επίπλαστης κοινωνικής ευαισθησίας, το καθιστούν πόλο περίθαλψης τοξικοεξαρτημένων. Μια τέτοια επιλογή, συνδυαζόμενη και με τα ελάχιστα δείγματα στρατηγικής (μάλλον μη στρατηγικής) στο τομέα της καταπολέμησης της τοξικοεξάρτησης, καταδεικνύει την πλήρη αδυναμία τους να διαχειρισθούν τα καυτά κοινωνικά προβλήματα της πόλης που υποσχέθηκαν ότι θα αντιμετωπίσουν.
Η Περιφέρεια Αττικής:
Εδώ και δύο χρόνια κρατά στο συρτάρι το διαγωνισμό για την υλοποίηση των δύο Κέντρων Άμεσης Επέμβασης (στην Καποδιστρίου και στη Μάρνη) που είχε ψηφιστεί ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο και θα ήταν μεγάλη ανακούφιση, σύμφωνα με τον ΟΚΑΝΑ, για την απομάκρυνση των τοξικοεξαρτημένων από τις πιάτσες των ναρκωτικών.
Ο Δήμος Αθηναίων:
Δεν βάζει ούτε ένα ευρώ για την Προγραμματική Σύμβαση. Στην εισήγηση του  Δημάρχου αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ως εκ τούτου ο Δήμος Αθηναίων δεν εμπλέκεται με την αμοιβή για την εκτέλεση της παρούσας σύμβασης, ούτε και επιβαρύνεται από αυτή». Επίσης, στη Σύμβαση διευκρινίζεται ότι ο Δήμος, ως φορέας υλοποίησης του έργου, «Θα παρέχει υπηρεσίες φιλοξενίας/στέγασης, εάν και εφόσον δημιουργηθεί ανάλογη δομή που θα αφορά και τους εξαρτημένους είτε από τον Δήμο Αθηναίων είτε από τους συμβαλλόμενους φορείς ή σε συνεργασία με αυτούς, ζήτημα στο οποίο εργάζονται οι συμβαλλόμενοι φορείς.»
Για να δικαιολογηθεί η εντοπισμένη χωρική παρέμβαση διαβάζουμε στο κείμενο της Προγραμματικής Σύμβασης ότι «Η ιδιαιτερότητα των συγκεκριμένων σημείων, είναι ότι βρίσκονται στον πυρήνα του εμπορικού κέντρου, σε μια περιοχή με μεγάλη επισκεψιμότητα». Αναρωτιόμαστε, ωστόσο, τι είδους σχέση μπορεί να έχει το Πεδίο Άρεως, ως ελεύθερος δημόσιος χώρος πρασίνου και αναψυχής, με αυτήν τη  χωροταξική στρατηγική που υπηρετεί χρήσεις κατ’ εξοχήν εμπορικές. Τι κρύβεται πίσω από αυτή την διατύπωση; Θα ήμασταν καχύποπτοι ότι προτεραιότητά τους είναι ο πυρήνας του Εμπορικού Κέντρου από όπου οι πιάτσα θα «σπρωχτεί» στο Πεδίο του Άρεως, που πλέον είναι και θεσμικά «σημείο αναφοράς για κάλυψη αναγκών», φυσικά για «κοινωνικούς λόγους», μιας και εκεί οι θα βρίσκουν υποστήριξη;
Έλαβαν άραγε υπόψη οι συντάκτες της Σύμβασης την προφανή ανάγκη χρήσης και απόλαυσης του μεγαλύτερου Πάρκου της πόλης από οικογένειες, παιδιά και ηλικιωμένους, όταν το επέλεγαν ως ένα από τα ελάχιστα Σημεία Αναφοράς για την χρήση ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας;
Στη Σύμβαση αναφέρεται ότι στόχος του προγράμματος είναι «Η βελτίωση και η αναβάθμιση της εικόνας συγκεκριμένων περιοχών που το πρόβλημα εμφανίζεται έντονο (Ενδεικτικά Πεδίο Άρεως, περιοχή Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας) με στόχο την αποφόρτιση των περιοχών».
Το πρόβλημα του Πάρκου όμως δεν είναι η «βελτίωση και αναβάθμιση της εικόνας» του (αυτή επιχειρήθηκε με την αποτυχημένη «ανάπλασή» του πριν από λίγα χρόνια και την έλλειψη φροντίδας στην συνέχεια από τις διαδοχικές αρχές). Είναι η ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ φροντίδα του από όλους τους φορείς της Πολιτείας ως πολύτιμου δημόσιου αγαθού και η απόδοσή του στους κατοίκους, ως κοινωνικού πόλου αναψυχής.
Αγαπητοί φίλοι δημοσιογράφοι, ζητούμε να μας βοηθήσετε να ανατρέψουμε την προσπάθεια της Περιφέρειας και του Δήμου να θεσμοποιήσουν το Πεδίο του Άρεως σαν το «Πάρκο της Βελόνας» της Αθήνας. Λέμε «ναι» στην περίθαλψη των τοξικοεξαρτημένων από τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ αλλά με συγκεκριμένα μέτρα ώστε να επιστρέψει το πάρκο στους φυσικούς επισκέπτες του, δηλαδή σε όλους τους κατοίκους του κέντρου της Αθήνας που έχουν ανάγκη από έναν ασφαλή και μη εξαθλιωμένο δημόσιο χώρο για να παίρνουν ανάσες από την όλο και δυσκολότερη διαβίωση στην πόλη μας.
Την Πέμπτη 22/6, ώρα 15:00 θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας η πιο πάνω Σύμβαση.  Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μέχρι τότε τη στήριξή σας γιατί το παρελθόν έχει αποδείξει ότι η μεγάλη δημοσιότητα είναι ο αποτελεσματικότερος μοχλός πίεσης για την επίτευξη του στόχου μας.
Σας ευχαριστούμε,
Επιτροπή Κατοίκων για το Πεδίο του Άρεως
Φίλοι των Αστέγων του Πεδίου του Άρεως
Κίνηση Γονέων για το Πεδίο του Άρεως
21/6/2017